Percentage mcqs with answers pdf for FPSC NTS PPSC SPSC BPSC, KPPSC and ETEA. Percentage Questions with solutions PDF and mathematics mcqs with answers pdf.

## In an examination, 65 % of the total examinees passed if the number of failures is 420, the total number of examinees is ?

**A. 1200**B. 2450

C. 1360

D. 200Percentage of failure = (100 – 65) % = 35 %

Let the total number of examinees be x.

Then 35 % of x = 420

=> 35/100 × x = 420

=> x =(420 × 100/35) = 1200

## Out of an earning of Rs. 720 Ram spends 65 %. How much does he save ?

A. Rs. 390

B. Rs. 316**C. Rs. 252**D. Rs. 350Savings % = (100 – 65) % = 35 %

Saving = 35 % of Rs. 720

= Rs(35/100 ×720) = Rs. 252

## Ratio of the number of boys and girls is 3:2 if 20 % of the boys and 30 % of the girls are scholarship holders then the percentage of students who do not get scholarship is ?

A. 79

**B. 76**C. 24

D. 56Let the number of boys be 3x and number of girls be 2x.

Number of scholarship holders

= (20/100 ×3x+ 30/100 ×2x) = 6x/5

Number of those who do not hold scholarship

= (5x- 6x/5) = 19x/5

Required percentage = (19x/5 × 1/5x ×100) % = 76 %

## In 50 gm alloy of gold and silver the gold is 80 % by weight. How much gold should be mixed with this alloy so that the weight of gold would become 95 % ?

A. 50 gm

B. 10 gm

C. 200 gm**D. 150 gm**## A reduction of 20 % in the price of sugar enables a purchaser to obtain 3kg more for Rs. 120. The original price of sugar per kg is ?

**A. Rs. 10**B. Rs. 8

C. Rs. 15

D. Rs. 12## A and B are two fixed points 5 cm apart and c is a point on AB such that AC = 3 cm. If the length of AC is increased by 6 % the length of CB is decreased by ?

A. 7 %

B. 8 %**C. 9 %**D. 6 %AC = 3cm, CB = (5 – 3)cm = 2 cm

New length AC = 106 % of 3 cm

= (106/100 ×3) cm = 3.18 cm.

New length CB = (5 – 3.18) cm = 1.82 cm

CB Decreased on 2cm = (2 – 1.82)cm = 0.18cm

CB Decrease % = (0.18/2 ×100) % = 9 %

## Length of a rectangle is increased by 10 % and breadth decreased by 10 % Then the area of a new rectangle is ?

**A. decreased by 1 %**B. neither increased nor decreased

C. increased by 1 %

D. decreased by 10 %New length = (110/100 l) units = (11 l)/10 units

New breadth = (90/100 b) units = (9 l)/10 units

New area = (11l/10 × 9b/10) sq. Units = 99lb/100 sq. units

Decrease in area = (lb- 99lb/100)sq units = lb/100 sq. units

Decrease in area = (lb/100 × 1/lb ×100) % = 1 %

Decrease by = 1 %

## A typist uses a paper 30 cm by 15 cm. He leaves a margin of 2.5 cm at the top as well as at the bottom and 1.25 cm on either side. What percentage of paper area is approximately available for typing ?

A. 80 %

B. 60%**C. 70 %**D. 65 %Total Area of the Paper = (30 × 15) Sq.cm = 450 Sq.cm

Area Used = [(30-5)×(15-2.5) ]Sq.cm

= (25 × 12.5) Sq.cm = (25 x 25/2) Sq.cm = 625/2 cm2

Percentage are Used by = (625/2× 1/450×100) %

= 69.4 % = 70 % nearly

## If the side of a square is increased by 25 %. Then its area is increased by ?

A. 40.5 %

**B. 56.25 %**C. 25 %

D. 55%Then it’s area = x2 sq. Units

Side of new square = 125 % of x = (125/100 × x)units = 5x/4 units

New area = (5x/4 × 5x/4)sq.units = 25×2/16 Sq.units

Increase in area = (25×2/16 – x2) = 9×2/16 Sq.Units

Increase % = (9×2/16 × 1/x2 × 100)%

= 225/4 % = 56.25 %

## Two number is first increased by 10 % and then reduced by 10 % the number ?

**A. 4:5**B. 3:5

C. 2:5

D. 6:7Then 1st number = 120% of x = (120/100 × x) = 6x/5

2nd number = 150 % of x = (150/100 × x) = 3x/2

Ratio of these numbers = 6x/5 : 3x/2 = 12: 15 = 4 : 5